Felix Potatisgratäng - Helt godkänd krämig och god

4  23-09-2012

Fördelar:
God smak, krämig, lätt att ta till i nödsituationer

Nackdelar:
Priset, det kan bli dyrt om man är många

Rekommenderas: Ja

Detaljerat betyg:

Smak

Produktkvalitet

Hur nyttig?

Förpackning

Prisvärdhet

Lhasa

Om mig: Sol igen och våren är tillbaka=)

Medlem sedan:12-08-2009

Recensioner:2307

Medlemmars tillit:116

Dela denna recension på Google+
Den här recensionen har betygsatts av 10 Ciao medlemmar och har fått det sammanvägda betyget exceptionell

Vi skulle ha potatisgratäng till den grillade biffen nu i helgen. När jag skulle börjar med gratängen så upptäckte jag att jag inte hade någon potatis hemma. Panik...jag skulle bara ha ca 45 minuter på mig att göra gratängen innan gästerna kom om jag skulle vänta på att få tag i varorona. Det blev till att köpa färdig gratäng och slänga ner i en form och in i ugnen. Det är inte alls dumt med färdig gratäng, inte som hemlagat men helt klart godkänt.

Ingredienser
Potatis, grädde (18%), vatten, mjukost (8%) (ost, vatten, smör, skummjölkpulver, smältsalt natriumfosfat, naturlig arom, citronsyra), ost (7%), lök (4%), förtjockningsmedel (modifierad stärkelse och xantan), salt, och kryddextrakt (peppar och vitlök).

Näringsvärde
varav mättat 3,4 g
Kostfiber 1,0 g
Natrium 0,4 g
motsvarar salt 0,9 g

Mindre fet än man kan tro
Självklart är gratängen inte fettfri och inte ska man äta den om man står på lågkolhydratkost eller om man vill gå ner i vikt. Jag blev ändå förvånad över att den inte är fetare än vad den är. Trots både grädde och ost så innehåller den inte mer än 5,5 gram fett på hundra gram, nog finns det fetare mat än så.

Krämig och god
Det är inte hemlagad gratäng utan den är fryst så man ska inte förvänta sig att den ska smaka som den man gör själv av färsk potatis och smaksatt på det sätt man tycker om. Det som är bra med gratängen är att den är någorlunda styckfryst så man kan ta så mycket man vill ha. Man häller bara upp den i en form.

Formen ska vara så pass stor eller liten att lagret med potatisgratäng blir ca 3 cm tjockt. Sen låter man den stå inne i ugnen på 225 grader i ca en halvtimme, man kan testa lite efter 30 minuter för att se om den är färdig. Ju tunnare lager desto kortare tid. Jag hade två påsar och lagret blev lite tjockare så det tog 45 minuter innan den var klar men som sagt, man måste hålla lite koll så att potatisen inte blir bränd på slutet.

Gratängen var absolut god. Jag hade nog förväntat mig att den skulle smaka lite blöt fryst potatis men det gjorde den inte. Den var lika krämig som utlovats och den smakade gräddigt och den var bra kryddad. Jag kanke hade önskat lite mer vitlök men det kan man tillsätt själv om man vill ha. Vill man ha mer ost så är det bara att riva lite ost över gratängen på slutet av gräddningen. Nu tycker jag att det var nog ost i men smaken är olika och andra kanske vill ha mer. När jag gör gratäng själv så brukar jag för det mesta inte ha i ost alls så för mig räckte det med den ostsmak som fanns.

Förpackning och pris
Den här potatisgratängen ligger förpackad i en plastpåse och den är frusen. Påsen innehåller 800 gram och det ska räcka till 3-4 portioner. Det beror nog på hur hungriga gäster man har och jag hade två påsar till fem personer och det blev bara en liten portion kvar så man kan nog räkna med att det inte räcker till mer än högst tre hungriga personer.

För en påse på 800 gram får man betala ca 40-45 kronor. Jag tycker att det är riktigt dyrt för lite potatis och grädde. Det är betydligt billigare att göra sin gratäng själv men när det blir akut och tiden inte räcker till så får man betala för det. Tid är pengar heter det och i det här fallet så kostade det pengar att inte ha tid. En potatisgratäng av den här storleken hade inte kostat mer än femton kronor att göra själv.

Sammanfattning och ett krämigt betyg
Vill man göra det lätt för sig när man snabbt vill få till en god middag så kan man köpa en påse potatisgratäng. Det som är bra med fryst gratäng är att man kan ha ett par påsar i frysen så man har vid akut potatisgratängbrist. Fryst gratäng i påse låter inte speciellt gott men jag upptäckte att det inte var dumt alls. Inte som hemlagad men helt klart ett fullvärdigt alternativ när man inte har tid att lägga ner eller inte har ingredienserna hemma.

Dock kan det bli rätt dyrt om man är många som ska äta. En påse som kostar ca 45 kronor räcker till ungefär tre personer och det blir fort en stor summa om man är ett helt gäng som ska ha middag. Det är självklart skönt att slippa skala och skiva potatisen och när gratängen är helt godkänd smakmässigt så kan man säga att Felix potatisgratäng är ett bra val som jag inte har någonting emot att rekommendera. Det blir ett bra betyg, hela åtta plus av tio möjliga.

Bilder på Felix Potatisgratäng
Felix Potatisgratäng DSC07428 - Felix Potatisgratäng
Felix Potatisgratäng
Dela denna recension på Google+
Sponsrade länkar
Betygsätt den här recensionen

Hur användbar är den här recensionen?

Riktlinjer för betygsättning

Kommentarer på den här recensionen
Sagoalvan

1. Sagoalvan
  2. ensanna
  3. Majkens
och 7 andra medlemmar

En recensions sammanvägda betyg skiljer sig från ett vanligt genomsnittsbetyg.