Fläcken som aldrig går bort - Kapten Röd

Communitybilder

Fläcken som aldrig går bort - Kapten Röd

> Visa egenskaper

70% positiv

6 recensionerna från communityn

Recension av "Fläcken som aldrig går bort - Kapten Röd"

publicerad 2011-09-02 | aamaziing
Medlem sedan : 2010-11-14
Recensioner : 425
Medlemmars tillit : 41
Om mig :
Hästar och resa, det är livet :)
Jättebra
Fördelar Bra texter, sätter sig på hjärnan
Nackdelar Låtarna liknar varandra
exceptionell
Originalitet
Texter
Musik
Prisvärdhet

"Fläcken som aldrig går bort - Perfekt på sommarfesten"

Fläcken som aldrig går bort - Kapten Röd

Fläcken som aldrig går bort - Kapten Röd

Kapten Röd


Kapten Röd består av artisten och prodecenten Björn Nilsson. Alltså inte en grupp med massa medlemmar som jag trodde.
Kapten Röd har uppträtt på festivaler så som Göteborgs Kulturkalas och Peace and Love. 2007 släppte han sitt debutalbum, Stjärnorna finns här, och 2011 släppte han Fläcken som aldrig går bort.
Kapten Röd är en dancehall/ragga-artist. Dancehall är jamaicansk populärmusik och ragga är en jamaicansk reggae. Ingen av dessa musikstilar är jag familjär med, men typiska instrument ska vara synthesizer, trummaskin, sampler och keyboard.

Fläcken som aldrig går bort


Fläcken som aldrig går bort släpptes alltså 2011 och innehåller 12 låtar.

Spårinfo
Ju mer dom spottar
In kommer ting
Saknade vänner
Pantad & såld
Ett snedsteg bort
Bua!
Färgernas krig
1.000.000 nollor
Pankman anthem
Framåt för evigt
Blommor vid oscarsleden
Wasteman blues

Vad tyckte jag?


Jag hade knappt hört talas om Kapten Röd tidigare (trodde till och med att det var en grupp, men så var det icke), och aldrig lyssnat på någon av hans låtar, förrän idag. Innan jag klickade igång första låten, "Ju mer dom spottar", så tänkte jag "det här kommer garanterat inte vara något för mig". Well, jag hade fel.
Det här är musik som funkar för mig. Ingenting som jag kommer ladda in i mobilen och lyssna på när jag åker bil, tränar eller går på stan. Däremot så är det här sådan musik som jag gillar att ha lite i bakgrunden på festligheter. När jag lyssnar på "Fläcken som aldrig går bort" så tänker jag helt klart på sommar, sol, värme, utomlands och grillfest. Japp, snacka om att stämningen blir på topp!
Rätt lustigt det där egentligen, hur musik förändras, beroende på var eller i vilket sammanhang man lyssnar på den. Till exempel när jag rider dressyr så brukar jag alltid lyssna på massa ballader för att få in en lugn och härlig känsla, och jag älskar det. Däremot om samma ballad skulle spelas på jobbfesten? Nja, det skulle bli en riktig party pooper... Likaså skulle det inte fungera för mig om jag skulle lyssna på denna skiva när jag rider dressyr..

Men åter till skivan! Skivan inleds med "Ju mer dom spottar" och sätter sig fort på min hjärna. Jag gillar texten, speciellt "Ju mera dom spottar på mig, desto snabbare kommer jag blomma". Sorgligt men sant, men blir man nedtryckt så blir man en starkare människa. Texten i första låten är alltså inte bara lätt att lära sig, den betyder något också, den är viktig. Första låten på skivan måste jag nog säga är min favorit också.
När jag har lyssnat igenom alla låtarna så tycker jag att alla låtarna har satt sig snabbt på hjärnan (vilket oftast är positivt) och texterna är lätta att lära sig och jag gillar dem. Själva musiken känns utländsk och jag tänker som sagt på sommar, sol, värme och en paraplydrink vid poolkanten. Härligt sound som känns avslappnat.
De flesta låtarna tycker jag påminner om varandra även om de har olika tempon, men instrumenten verkar vara de samma i alla låtar och den utländska, karibiska känslan framkommer i alla låtar.
Björn Nilsson har en skön röst tycker jag. Den känns som göteborgska fast med utländskt påbrå, även om han inte bryter på något annat språk så känns det inte "Hej Svensson", utan det är inte bara själva musiken som känns utländsk och jamaicansk, utan även Kapten Röds röst är skön och avslappnad. Hans röst är rätt mörk, men ändå mjuk och med mycket känslor i.

Slutord


En skiva som jag helt klart förknippar med sommar, sol och värme. Känns verkligen jamaicansk och jag gillar Kapten Röds röst som också känns utländsk mixad med göteborgska, med mycket känslor.
Låtarna sätter sig snabbt på min hjärna och jag lär mig texterna fort, vilka är väldigt bra och betyder något.

Köpa?


För 139 kronor kan man klicka hem den här plattan på CDON.

Omdöme från communityn

Den här inlägget har blivit läst 2146 gånger och utvärderats till
75% :
> Förstå bedömningen av detta inlägg
exceptionell

Kommentarer till den här recensionen

  • TheOutlawflower publicerad 2011-09-03
    Bra skrivet!
  • erkan00 publicerad 2011-09-03
    stabil rec
  • universum777 publicerad 2011-09-03
    Mycket bra skrivet!
  • Uppskattade du det här inlägget ? Har du en fråga ? Identifiera dig med ditt Ciaokonto för att lämna en kommentar till avsändaren av inlägget. Logga in

Populära liknande produkter

Produktinformation : Fläcken som aldrig går bort - Kapten Röd

Tillverkarens produktbeskrivning

Produktinformation

Undergenre: Dancehall/Ragga

Releaseår: 2011

Ciao

Publicerad på Ciao sedan: 18/07/2011