Lasermannen

Communitybilder

Lasermannen

Thriller - 2005 - Med: Ralph Carlsson, David Dencik

> Visa egenskaper

100% positiv

1 recensionerna från communityn

Recension av "Lasermannen"

publicerad 2010-08-27 | Yngvelli
Medlem sedan : 2010-08-25
Recensioner : 34
Medlemmars tillit : 25
Om mig :
Utmärkt
Fördelar Fantastiskt skådespel, Lysande från början till slut
Nackdelar hhmm de främlingsfientliga övertonerna kan bli lite för övertydligt ibland
väldigt användbar
Handling
Skådespelare
Musik & Ljud
Specialeffekter
Hur var filmen i jämförelse med liknande filmer?

"Lasermannen - ett svenskt mästerverk"

Titel: Lasermannen
Regi: Mikael Marcimain
Skådespelare: David Dencik, Sten Johan Hedman
Utgivningsår: 2005
Längd: 90 min per avsnitt (tre avsnitt)

------------------------------------------------------

Introduktion/Handling

Från allt att döma var tidigt 90tal en jobbig period för folk med invandrarbakgrund i Sverige. Främlingsfientligheten växte allt starkare och nådde sin topp när Ny Demokrati kom in i riksdagen med 6,73 procent av rösterna. Även flera nazistorganisationer som VAM och Bevara Sverige svenskt var på uppgång. I detta politiska klimat går en galning lös på gatorna. Hans namn är John Ausonius (David Dencik), och han har bestämt sig för att driva ut alla invandrare från Sverige genom att döda flera av dem. Det tar inte många attentat innan allmänheten förstår sambandet mellan offren. Polisen blir tvungen att stoppa ”Lasermannen” som tidningarna kallar gärningsmannen, innan han slår till igen.

”Lasermannen” låter nästan exakt som något taget ur en taskig Wallander film. Skillnaden är bara att allting just är baserat på verkligheten. Filmen ifråga är baserad på boken ”Lasermannen” av Gellert Tamas. Efter att John Ausonius erkänt alla attentaten år 2000, så fick Tamas möjlighet att genomföra flera interljuver med Ausonius och hans anhöriga. Det rörde sig inte bara om själva attentaten, utan också Ausonius uppväxt och hur han gick från att vara en normal, trevlig kille till en av dem mest ökända seriemördarna i Sveriges historia. Tamas studerade också samhället Ausonius växt upp i, och dom faktorer som kan ha bidragit till att Ausonius just valde att skjuta invandrare.

-----------------------------------------------------------

Åsikter

Jag älskar den här miniserien. Det är en av de få miniserier där allting känns perfekt. Och detta är en ganska rejäl bedrift med tanke på att miniserien får balansera flera olika berättelser samtidigt. Man får följa svenska polisens utredning i lasermannen fallet från början till slut. Man får följa John Ausonius från 70talet där han är en laglydig, trevlig kille till 90talet där han är helt bindgalen. Vi får även följa flera av Lasermannens offer och hur deras liv påverkas av attentaten och främlingsfientligheten runt omkring dem.
Det finns en särskilt stark scen där en skottskadad iranier som tappat talförmågan, får genomgå ett polisförhör som mest går ut på att poliskommissarien pratar om hur problematiska iranier är för poliskåren.

Vad som sticker ut allra mest är dock David Dencik som John Ausonius. Jag fattar seriöst inte varför Dencik inte blivit en superstar efter den här miniserien. Han har det svåra jobbet att porträttera Ausonius under två decennier och han gör allting utomordentligt bra. Varenda känsla känns genuin. Man går från att tycka synd om honom i början av serien till att frukta honom mot slutet. Så hjälper det förstås att han också påminner väldigt mycket om den riktiga Ausonius.

Fast det är inte bara Dencik som är bra. VARENDA skådespelarinsats känns trovärdig. Kombinerat med riktigt bra regi av Mikael Marcimain, resulterar det i en väldigt mångfacetterad upplevelse. ”Lasermannen” är skrämmande, sorglig och tom rolig. Allt i ett. Och den försöker inte ändra den riktiga berättelsen från boken för att göra en ”Bättre” film, som i så många liknande produktioner. Man väljer istället att göra berättelsen rättvisa genom att ta alla scener från verkligheten och skapa en bra berättelse utifrån en samling små beståndsdelar (istället för motsatsen).

---------------------------------------------------------------------

Sammanfattning

Allt resulterar i en miniserie som känns så autentisk att den närmast kan jämföras med en dokumentär.”Lasermannen” funkar både som ett lysande karaktärsporträtt av en seriemördare, och som ett samtidsporträtt av det tidiga 90talets Sverige och dess människor. ”Lasermannen” är kort och gott ett mästerverk.


Omdöme från communityn

Den här inlägget har blivit läst 667 gånger och utvärderats till
97% :
> Förstå bedömningen av detta inlägg
väldigt användbar

Kommentarer till den här recensionen

  • sparks publicerad 2010-11-01
    denna känns väldigt aktuell just nu!
  • Honeybun publicerad 2010-09-13
    Bra skrivet, som vanligt :)
  • terrestrial_alchemist publicerad 2010-08-30
    Med några tillägg (info om seriens musik, eventuella specialeffekter och kanske även en åldersrekommendation) plus en mindre stilistisk bearbetning, skulle den här recensionen kunna motivera det högsta betyget. I befintligt skick ett v.a.
  • Uppskattade du det här inlägget ? Har du en fråga ? Identifiera dig med ditt Ciaokonto för att lämna en kommentar till avsändaren av inlägget. Logga in

Populära liknande produkter

Produktinformation : Lasermannen

Tillverkarens produktbeskrivning

Thriller - 2005 - Med: Ralph Carlsson, David Dencik

Produktinformation

Sub Name: Thriller - 2005 - Med: Ralph Carlsson, David Dencik

Format: DVD

Genre: Thriller

Skådespelare: Ralph Carlsson; David Dencik

Releaseår: 2005

EAN: 8717418058531

Märke: Buena Vista

Ciao

Publicerad på Ciao sedan: 30/09/2009