Om mig: Jag har gjort många försök tidigare och försöker nu igen när jag ser att det har gjorts lite förän...
Medlem sedan:16-03-2010
Recensioner:440
Medlemmars tillit:71
Dela denna recension på
Den här recensionen har betygsatts av 6 Ciao medlemmar och har fått det sammanvägda betyget exceptionell
Titel; Modig
 Produktionssår ; 2012
 Genre; Barn
 Speltid 1 timme 41 min
Regi; Brenda Chapman och Mark Andrews
Rek. från; 7 år Trailer; http://www.youtube.com/watch?v=aOWt1u2xpsA&feature=relmfu
== Filmen ==
Modig eller Brave som originaltiteln heter, utspelar sig i medeltida Skottland. Historien berättar om den busiga lilla flickan Merida med sitt knallröda hår. Merida växer upp och lever ett bekymmerslöst liv tillsammans med sin mor och far. På sin födelsedag får hon en pilbåge av sin far Fergus, denna blir snabbt hennes käraste ägodel. Hon tar varje tillfälle i akt för att smita ut i skogen och träna med sin pilbåge och ju äldre hon blir desto duktigare blir hon.
Men Merida är inte en vanlig flicka utan en prinsessa och ju äldre hon blir desto mer krav ställer hennes mor på henne. Det passar sig inte en prinsessa att vara ute i skogen hela dagarna utan en dag är hon vuxen nog och förväntas ta sig an en friare. Detta är något som Merida inte är det minsta intresserad av så en dag när det står 3 tilltänkta män framför henne, bestämmer hon sig för att ta saken i egna händer och förändra sitt öde. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.
== Skådespelare ==
I animerade/tecknade filmer är det rösterna som betyder något men det gör dem inte mindre viktiga utan de ska passa in på varje karaktär som de spelar. Jag har valt att kortfattat summera huvudrollskaraktärerna.
Prinsessan Meridas skottska dialekt är svår att missa, den är tydligast av dem allihopa och det är inte så konstigt. Kelly Macdonald som spelar prinsessan Merida föddes i Glasgow i Skottland och drar verkligen ut tonerna hela vägen så man hör den tydliga skottska dialekten.
Kung Fergus spelas av William Connolly är även han född i Glasgow, Skottland. William som även är komiker och musiker fångar rollen som Kung Fergus perfekt med sin karisma. Genom sitt röstläge märker man tydligt av varifrån Prinsessan Merida har fått sin öppenhet och impulsivitet ifrån.
Drottning Elinor spelad av Emma Thompson bryter inte lika mycket på det skottska språket som de andra men det gör inte så mycket, av någon anledning så passar detta in på drottning Elinors karaktär. När man ser och hör henne känner man direkt att hon är den lugna, sansade och högutbildade av dem allihopa. Hon tänker innan hon agerar och har kontroll över läget.
== Musik ==
I barnfilmer överlag är musiken väldigt viktig. Om man tänker efter är den större delen av barnfilmer ”feel good” filmer som man brukar kalla det. Man ska känna att man mår bra efter att man har sett filmen och vad är inte bättre än att lägga till musik. Kompositören till musiken i Modig heter Patrick Doyle och har lång erfarenhet av att komponera musik till filmer. Hans mest kända verk är till Harry Potter filmerna Fenixorden och den flammande bägaren som också är ett typexemplar på hur han lyckas fånga spänning ihop med de glada tillfällena. Eftersom Modig utspelar sig just under medeltida Skottland ska det vara något unikt som kopplar musiken just till den tiden.
== Sammanfattning ==
Personligen anser jag att Modig är en säregen film dels för att den utspelar sig i en annan tid men även för att den visar även att det som kommer att ske så finns det risk att kvarstå där man e. Kan låta lite kryptiskt men jag vill inte avslöja hela filmen så om du vill veta vad jag menar med det så får du se den.
I flera år har jag hört att barnfilmer har en poäng. Det kan mycket möjligt vara så men jag vill gärna tro att de flesta filmerna har en poäng. Om jag skulle finna poängen som filmen Modig försöker förmedla skulle jag säga att det är hur filmen tar upp reglerna som sätts av modern, medan fadern är den som introducerar allt det roliga för Merida. Filmen utspelar sig i medeltida Skottland så reglerna hade varit hårdare men om man jämför med idag så är likheterna stora. Tvångsgiftemål finns fortfarande kvar i vissa länder och i en del hushåll är det fortfarande kvinnan som uppfostrar barnen medan papporna leker med dem.
Hur Merida trotsar sin mor är vanligt eftersom det får ett barn att utvecklas, om de aldrig säger nej hur ska de då veta vad som är bäst för dem? I slutändan finner de en lösning på problemet och ömsesidig respekt uppnås. Sedan ska man minnas att man ser det man vill se. Kanske ser jag en annan förmedling av filmen än vad gör. Filmen har lyckats förmedla en film med humor och spänning vilket gör att det blir en feel good film i dess rätta bemärkelse.
ändra följande : på där du kopierat har du fått ett EUR tecken, vissa rubriker har inte tagit. När du ändrat lägg länken i min gästbok så kollar jag igen. Annars bra !
21-11-2012 15:22
Bara bra!