Sid Meier's Civilization V - pedagogiskt kommersiellt dataspel?

5  01-11-2012

Fördelar:
Medryckande, Välgjort, Vackert, Beroendeframkallande för "gammaldags" strateger

Nackdelar:
Tidsödande, om du inte gillar spel som har en långsam struktur, så är detta inget för dig .

Rekommenderas: Ja

Strokkur

Om mig:

Medlem sedan:07-09-2009

Recensioner:90

Medlemmars tillit:4

Dela denna recension på Google+
Den här recensionen har betygsatts av 5 Ciao medlemmar och har fått det sammanvägda betyget väldigt användbar

Spelutvecklaren Sid Meier har hunnit fram till den femte utgåvan av spelserien "Civilization". Spelserien inleddes 1991 med det första spelet "Civlization" och Meier satte redan då standarden för det som i spelvärlden kom att kallas "Guds-spel", det vill säga att spelaren "styr" i detta fallet sin civilisations öde.

Ett annat typiskt kännetecken för Meier är att han bygger sina strategispel kring turordningsprincipen ( att man utför sitt drag, sedan utför motståndarna sina drag, sedan påbörjas en ny spelomgång) och det har stora likheter med hur man spelar "gammaldags" brädspel som t.ex. "Risk", där man väljer sina strategier och drag omgång för omgång. Skillnaden här är att du gör dina val med musknappen.

Kortfattad handling i spelet är att du som spelare väljer en av de 18 st. olika "civilisationer, etniska grupper, nationer" som finns att välja på (exempelvis: Grekland, Tyskland, Frankrike, Japan, Kina, Egypten, Aztek, Ryssland, USA, Storbritannien, m.fl). Alla civilisationer har sina egna styrkor (en del har militär styrka, andra mer teknologiskt uppfinningsrika o.s.v.) och hur du förvaltar detta och hur du strategiskt spelar blir väldigt avgörande för ditt resultat. Tanken är sedan att du ska styra din civilisation från historiens början långt före år 0 och fram till idag och lite till. Det finns olika sätt att vinna i spelet, du kan exempelvis gå på ren militär kraft och erövra land efter land tills du är ensam kvar, ett annat sätt är att genom teknologisk utveckling skapa det så kallade "Apollo projektet" och bli första nation att kolonisera rymden, du vinner då på nåt som kan liknas vid "teknologisk överlägsenhet".

Enligt mig är spelets styrka att det går att spela på så många otaliga sätt, och du kan använda en mängd olika spelstrategier ( dels beroende på vilken civilisation du väljer, men också hur du agerar och hur du utnyttjar ditt områdes naturresurser). Handlingen i spelet drivs framåt av dina aktiva val (såsom vad dina enskilda städer ska producera, hur diplomatin ser ut med omvärlden - fredliga? eller fientliga? - du avgör detta, vilka uppfinningar ska du försöka uppfinna? o.s.v). Just uppfinningarna är ett kapitel för sig. Du kan som sagt välja inom vilka områden nån av dina städer ska forska, det kan t.e.x vara så att du vill uppfinna hjulet, då ser du hur många omgångar det "kostar" att forska fram det, säg att det tar 11 omgångar, då är din roll som strateg att fundera kring - vilka möjligheter ger denna uppfinning mig? Den ger utveckling inom framförallt den militära sektorn, min civlisation kommer bli starkare och i längden blir det en ökad handel tack vara bättre och snabbare transporter, hjulet banar också väg för vidareutveckling inom detta teknikområde, men minussidan är att det tar 11 omgångar - klarar jag försvara denna stad och andra mot fientliga angrepp om det tar så lång tid forska fram detta - är det värt priset, och så rullar spelet på hela tiden, du tvingas hela tiden göra ett aktivt val och fundera kring dess konsekvens, och det är enligt mig spelets "beroendeframkallande nerv", då åtminstone jag drabbades av den där känslan att jag "måste bara spela en omgång till" för att se mitt val att införa skriftkonsten, navigering, järnvägen etc. realiseras i mitt imperium.

Det är alltså ett oändligt antal val du ska göra som spelare (allt som rör ekonomi, diplomati, infrastruktur, forskning m.m) och de ökar ju längre in i spelet du kommer, men till din hjälp har du rådgivare inom varje område, som ger förslag på aktioner du kan göra.

Spelets absoluta styrka är enligt mig helheten att du sakta men säkert "vävs in" i de olika tidsåldrarna, du kanske bedriver militära kampanjer med belägringar av fiendeslott med hjälp av dina katapulter som blivit möjliga att tillverka tack vare dina tidigare val inom forskningen, du kanske tvingas till desperata fredseftergifter när Djingis Khan erövrar mer och mer av dina ytterområden, du kanske tittar stolt på videosekvensen när din civilisation blir först med underverket pyramiderna o.s.v. Alla dessa spelmoment ackompanjeras av passande musik och ljudeffekter (exempelvis hörs svärdsklingor och skrik när dina trupper drabbar samman med andra under medeltiden, du hör det speciella ljudet från bomber när dina plan anfaller från luften under 1900-talet etc.). Spelgrafiken anser jag håller bra klass med tanke på spelets upplägg, det är ingen "supergrafik" som i de absolut nyaste spelen. Du ser spelplanen snett uppifrån och det finns en hel del grafiska detaljer som förhöjer inlevelsen enligt mig, exempelvis ser du vågorna slå in mot kusterna, du ser hur boskap, djur m.m rör sig på ett naturtroget sätt, du ser hur dina städer växer, eller hur ditt landskap förändras i takt med byggandet av vägar eller skogsmark som görs om till åkermark etc.

Spelet skulle enligt mig kunna fungera som motivationshöjare inom skolan i ämnet historia, inte för att det är korrekt historia som visas, utan mer för att det kan ge en simulering av en civilisations utveckling som jag anser inte en bok eller annat medium kan ge, dessutom är det en teknik som tilltalar dagens ungdomar då de flesta är väl bekanta med datorspel. Grunderna i hur en civilisation utvecklas och anpassar sig till sin omvärld finns med.

Finns det nackdelar med spelet? Det är väldigt tidsödande, det är inget spel du kan sitta ned och spela 15-20 min utan här pratar vi snarare veckor (även om du i spelinställningarna kan spela så kallade "scenarios" som berör endast en viss del av den historiska tiden). Spelet är och gör inte heller anspråk på att vara helt historiskt korrekt, men det följer ändå en hyfsad historisk korrekt kronologisk ordning. Spelet innehåller stereotyper....den tyska civilisationen är exempelvis betydligt mer aggressiv än andra och mer inriktad på erövring o.s.v. Är du spelartypen som gillar väldigt avancerad grafik och action blir du också besviken då detta spel håller ett betydligt lugnare tempo än de populära first person shooter spelen.

Mitt slutord blir att jag rekommenderar detta spel till alla gamers som är sålda på strategi med historiskt temma eller supporters till den mer gammaldags "långsamma" spelstrukturen med turbasering, som bygger på samma princip som används när man gör sina drag i spelet schack (tänka, beräkna, förutse och agera).

Dela denna recension på Google+
Sponsrade länkar
Betygsätt den här recensionen

Hur användbar är den här recensionen?

Riktlinjer för betygsättning

Kommentarer på den här recensionen
JanneRafiki

JanneRafiki

01-11-2012 22:54

Det märks att du gillar spelet. Bra och levande skrivet.

Lhasa

Lhasa

01-11-2012 16:33

Lite rubriker hade gjort texten mer lättläst men innehållet är bra.

sjubarnsmamma

sjubarnsmamma

01-11-2012 08:34

Det är en mycket bra och välskriven text men jag saknar rubriker och en uppdelning. Det blir svårläst för min del då allt går i ett. Delar du upp texten lite så säg till så höjer jag mitt betyg.

Skriv en egen kommentar

3. Majkens

"väldigt användbar" av (40%):
  1. Kaityloveorli
  2. sjubarnsmamma

En recensions sammanvägda betyg skiljer sig från ett vanligt genomsnittsbetyg.
Andra intressanta produkter
World of Warcraft - Cataclysm - [PC] World of Warcraft - Cataclysm - [PC]
PC - Genre: Onlinespel - Åldersgräns (PEGI): 12+
4 recensioner
Köp nu för endast 55,00 kr
Starcraft 2 Heart of the Swarm - [PC]
Genre: Strategi - Utgivare:Blizzard
Den här produkten har ännu inte recenserats. Betygsätt nu
Köp nu för endast 327,00 kr
Warhammer 40,000: Dawn of War - [PC] Warhammer 40,000: Dawn of War - [PC]