The Cabin in the Woods (2011) - Udda underhållande skräckis
30-09-2012
Fördelar:
Slutet är magnifikt, intressant handling, snyggt gjorda specialeffekter, bra musik
Nackdelar:
Kanske mest för den ivrigaste skräckfilmsfan
Rekommenderas:
Ja
Detaljerat betyg:
Handling
Skådespelare
Musik & Ljud
Specialeffekter
Hur var filmen i jämförelse med liknande filmer?
Övergripande omdöme
mer
 Lhasa
Om mig:
Vilken härlig och solig start på den här sommaren=)
Medlem sedan:12-08-2009
Recensioner:2342
Medlemmars tillit:118
Den här recensionen har betygsatts av 10 Ciao medlemmar och har fått det sammanvägda betyget exceptionell
Det finns skräckfilm och det finns skräckfilm. Den här filmen återfinner man under skräckgenren men jag vet inte riktigt om den hör hemma där. Det är inte någon skräckfilm i ordets rätta bemärkelse även om den handlar om just skräck. Filmen leker lite med stereotypiska roller som spelas av de fem ungdomarna och även om det var rikligt med skräckiga scener så blev jag inte riktigt rädd men jag blev fascinerad och underhållen. Jag har medvetet inte läst så mycket om filmen eftersom jag var rädd att någon recension skulle ge bort för mycket av handlingen. Jag tänker heller inte tala om så mycket av handlingen annat än det som redan finns att se på trailer.
Fakta Originaltitel: The Cabin in the Woods Regi: Drew Goddard Manus: Joss Whedon, Drew Goddard Genre: Skräck, thriller År: 2011 Längd: 95 minuter Åldersgräns: 15 år Skådespelare: Kristen Connolly - Dana Polk. Chris Hemsworth - Curt Vaughan Anna Hutchison Jules Louden Fran Kranz - Marty Mikalski Jesse Williams - Holden McCrea Richard Jenkins - Gary Sitterson Bradley Whitford - Steve Hadley Sigourney Weaver - The Director
Regissör och regi Regissören Drew Goddard är inte främmande för underliga handlingar, monster och annat skräckigt. Han har skrivit manus till serier som “Lost”, “Buffy” och till filmen Cloverfield (en tvåa är under uppsegling). Jag tror att vi kommer att få se mer av hans regi i fortsättningen och gör han det så här intressant så kommer jag att bli ett riktigt fan. Nu är jag redan ett fan av mystiska filmhandlingar men jag tyckte att det här var ett nytt grepp som gjorde mig intresserad av vad han i framtiden har att komma med. Det som han gjorde så bra var att handlingen inte stagnerade utan utvecklade sig hela tiden till någonting mer som man inte förväntade sig och jag är en rutinerad filmtittare och jag förväntar mig det mesta.
Handling Filmen börjar med att två vitskjortsprydda herrar verkar ha det gemytligt på sitt jobb. De pratar och skojar lite med varandra och man låter sig luras in lite i någon form av normalitet men det ska visa sig vara helt fel. Fem ungdomar ska tillbringa en helg i en stuga långt ute i ingemansland. Det verkar
Bilder på The Cabin in the Woods (2011)
inte finnas människor i närheten förutom en snusspottande bensinmacksägare som ser ut att vara hämtad från förra århundrandet. När ungdomarna kommer fram så upptäcker de lite konstigheter med stugan och snart börjar även ungdomarna bete sig okaraktäristiskt. Den enda som verkar se det är den ständigt drogpåverkade Marty och han försöker uppmärksamma de andra på att allt inte verkar stå rätt till. Som vanligt så är det ingen som tror på honom och givetvis så börjar allt likna en mycket blodig mardröm.
En ordinär början men knappast ett ordinärt slut Förutom herrarna i början så börjar filmen som en vanlig tonårsskräckis. Några ungdomar ska tillbringa en helg i en stuga och det känner man igen från ett otaliga skräckfilmer med unga människor. Det som är annorlunda med den här filmen är att den är någon form av metafilm. Det finns två distingt olika handlingar men givetvis har de med varandra att göra. Det är inte en film i en film men det är ändå någon form av “Truman Show/Hungergames” över den och de två handlingarna är chockerande i sin brutalitet fast på två olika plan. Den ena fortgår som om det var en vanlig dag på jobbet samtidigt som ungdomarna kämpar för sitt liv på ett makabert blodigt sätt mitt framför deras ögon.Antingen så tycker man att slutet är alldeles för “over the top” och helt ute och cyklar eller så tycker man det är magnifikt i sitt överdimentionerade utförande. Jag tänker inte berätta någonting från slutet men jag kan i alla fall säga att jag blev rätt imponerad och tyckte att det var vansinnigt intressant trots att det givetvis var alldeles uppåt väggarna och jag hade inte förväntat mig alls någonting i närheten. Det är twist på twist på twist och även om man till slut nästan var trött på alla kovändningar så måste man bara älska det om man är en riktig skräckfilmsfan.
Skådespelare och rollkaraktärer Själva skådespelarna är egentligen inte så intressanta även om jag tyckte att allihopa var riktigt bra. Det var ingen som överspelade på något sätt. Alla föll snyggt in i sina karaktärer och jag trodde verkligen på dom. Självklart så blev det en hel del klichéer men det var meningen att filmen skulle se ut som en standardskräckis, det blev så mycket intressantare sen när man upptäckte att ingenting var som man trodde från början. De flesta känner väl igen snyggingen Chris Hemsworth från “Thor” och “The Avengers”. Här spelar han just den snygga killen som ska finnas med. Sen känner jag inte direkt igen de andra annat än att jag kanske har sett dom i någon tv-serie eller film. Hur som helst så gör alla ungdomarna ett trovärdigt intryck. De två männen i början som representerar den “andra sidan av myntet” har man sett förr. Det är Richard Jankins från bland annat “Let Me In” (pappan) och det är Bradley Whitford från bland annat “West Wing”, “Cityakuten”, “Arkiv X” och många andra serier. Sigourney Weaver från “Alien” och “Avatar” får vi också se inblandad i mixen. De fem ungdomarna täckte upp de olika karaktärerna som man blivit så bekant med under år av tonårsskräckisar. Det finns det snygga paret, blond tjej och skolans atlet. Sen finns det givetvis en kompisflickvän med tillhörande påläst pojkvän och till sist så saknas inte den udda killen som till slut ska visa sig kanske vara den intelligentaste, han är förstås utan tjej så det blir fem stycken. Givetvis gör alla fel saker från början. Om en lucka i golvet helt plötsligt öppnar sig, då går man inte ner där. Man går inte ut i skogen mitt i natten när allt verkar obehagligt från början. Till sist, tycker man att miljön är obehaglig, sätt er i husbilen och åk hem, övernatta inte i den gräsliga stugan.
Specialeffekterna är förstås monster, spash och blod, det var inte oväntat Handlingen var lite oväntad men specialeffekterna hur snygga de än var har man sett förr. Det är förstås lite vidriga monster och annat som till exempel skador av olika slag, blod i mängder och annat som man förväntar sig i en liknande film. Det är inte själva skräcken, monstren och blodet som står för den egentliga underhållningen utan det är själva det makabra kopplingen mellan det två olika handlingarna i sig.
Miljöerna Det finns flera olika miljöer i filmen och alla är olika. Det är “kontoret” som är som ett vitt och rent laboratorium där det går omkring folk i vita rockar och verkar vara helt okej med allt som händer. Sen som kontrast till de så är det mörker och natt vid stugan med massor av lera, smuts och framförallt blod. I början är det dagljus och alla verkar glada, de badar och har det trevligt men det byts snart till ett mörkare scenario. I den mittersta delen av filmen så är det nästan svårt att se vad som hände, bilden är så mörk och ibland växlar scenerna för snabbt. Det är snyggt gjorda miljöer som verkar påkostade för att se så trovärdiga ut som möjligt. I en scen ser man en av ungdomarna i en livshotande situation på en bildskärm i bakgrunden medan forskarna verkar pratar och skrattar och verkar inte ens ta notis om vad som händer, det är helt sjukt hur stor kontrasten i handlingen ter sig just i det ögonblicket och det är just såna scener som gör hela filmen.
Musiken är riktigt bra Musiken är sammansatt av David Julyan. Det är rock och pop och det är full fart för det mesta. Det kan bli en aning skränigt men, det ska väl vara så när det heter skräckfilm. I alla fall en skräckis där musiken måste matcha effekterna och handlingen. Det är inte alltid skränigt utan det kan vara rätt tyst ibland och det låter tittaren hämta andan och höra andra ljud än musiken. Jag älskar musiken till filmen, den är riktigt medryckande och mycket passande. Det är nästan som att filmen bitvis är som en musikvideo i sig.1. In The Beginning 2. The Cabin In The Woods 3. Beware The Harbinger 4. What Could Go Wrong 5. Places, Everyone 6. The Cellar 7. The Diary Of Patience Buckner 8. Hadley’s Lament 9. We’re Not The Only Ones Watching 10. I Thought There’d Be Stars 11. We Are Abandoned 12. The Cabinets Will Have To Wait 13. For Jules 14. Whatever Happens, We Have To Stay Calm 15. And Lo! Fornicus 16. 420 17. Herald The Pale Horse 18. This We Offer In Humility And Fear 19. Punished For What? 20. Patience’s Lullaby 21. Youth
Sammanfattning och ett bra betyg Är det söndag och det hällregnar ute då är det läge för en riktig skräckis. Vi såg den här filmen nu på eftermiddagen och jag måste säga att vi var nöjda med att betala 39 kronor för den på Headweb. Det var en lite annorlunda skräckfilm som kom att handla mer om skräck än att vara riktigt skrämmande. Nu ska man inte tro att det är någon barnfilm, det är någon form av skräckfilm och jag som fan och skräckfilmsentusiast hade lilla julafton. Filmen börjar först som ett lättsamt drama när två män käbblar lite på kontoret. Sen övergår den i någonting som ser ut att vara en vanlig tonårsskräckfilm och handlingen verkar inte vara så intressant om man bara ser till den biten. Sen när man upptäcker att det finns mycket mer att se och att fundera över så blir den helt plötsligt väldigt spännande. Det är riktigt roligt att försöka lista ut vad som ska hända härnäst när man förstår att handlingen inte är så enkel. Det blir ett bra betyg för den här lite udda skräckisen. Kanske inte full pott men det blir i alla fall åtta plus av tio möjliga, jag gillar den här filmen och självklart så rekommenderar jag den till den som vill se en lite speciell skräckis. Speciellt så gillar jag den sista halvtimmen som var fullständigt vansinnigt överdimentionerat men mycket underhållande.
Aktioner till den här recensionen
Läs mer om den här produkten
Andra intressanta produkter
04-10-2012 00:39